Judo

Bij Sport-4-You worden met veel plezier vakkundige judolessen gegeven. De lessen worden gegeven door Sensei Doris Persijn, een zeer bekende judoleraar met 30 jaar ervaring met judo. Kinderen kunnen vanaf de leeftijd van 5 jaar de lessen volgen. Ooit aan Judo gedaan en het gaat weer kriebelen of nooit die stap durven zetten vroeger? Ook volwassenen kunnen bij ons aan de slag. 

Lestijden

Di 17.00 – 18.00 junioren
Di 19:00 – 20:00 jeugd/ senioren

Contributie:

Junioren (tot 12 jaar) € 13,- per maand
Jeugd (12 t/m 17 jaar) € 15,- per maand
Senioren (18+ jaar) € 18,- per maand

Trainer

Sensei Dorus Persijn

Locatie

Judolessen worden gegeven bij Bodyfit.
Antoniusstraat 2, 7044 AP Lengel.

Doris Persijn, leraar judo

Lidmaadschap

Alle judoka’s moeten lid zijn van een nationale judovereniging en bezitten ook een judopaspoort voor wedstrijden en examens. Bij inschrijving zal een nieuw judolid ook inschreven worden bij Judo Bond Nederland


Aanbieding

Graag willen wij u, uw zoon en/of dochter gratis 3 kennismakingslessen aanbieden. Na 3 gratis judolessen kunt u zonder verplichtingen gewoon stoppen of u gaat verder en wordt lid bij Sport-4-You. Wilt u verder met judo lever dan het inschrijfformulier in.


Wat is Judo?

Judo is een van oorsprong Japanse vechtsport die rond 1882 is ontworpen door Jigoro Kano.

Het woord betekent ‘zachte weg’, waarbij het woordje do (weg) verwant is aan tao en naast de betekenis ‘manier’ ook de betekenis heeft van ‘levenspad’. Judo bevorderd de samenwerken aan een harmonische ontwikkeling van geest en lichaam. Door Judo leer je positief omgaan met agressie. Gunji Koizumi beschreef judo als een wetenschap van studie van de potentiële krachten van lichaam en geest en van de manier om ze in gevechtstechnieken zo doelmatig mogelijk toe te passen. Daarom heeft het judo te maken met het bestuderen van de wetten der zwaartekracht, dynamica en mechanica, voorzover betrekking hebbend op de functie van het menselijk lichaam en de interrelatie van fysieke, mentale, emotionele en gevoelsmatige acties en reacties en is gebaseerd op een voortdurende en vlijtige training.

Het doel van Judo

De technieken zijn erop gericht een tegenstander buiten gevecht te stellen zonder hem te verwonden. Slaan, stoten en schoppen zijn in de judocompetitie verboden, maar verdedigingen tegen dergelijke aanvallen worden wel aangeleerd bij de hogere graden. Judoka’s proberen elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstander met behulp van een grondtechniek onder controle te krijgen. Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om hem te overmeesteren.

Het Judopak

Om judolessen te volgen dragen Judoka’s een judopak, wat bestaat uit witte katoenen broek, (zubon) en een jas (kimono) die door een band (obi) bijeen wordt gehouden. Het geheel noemt men een gi. Tijdens wedstrijden van hoog niveau, draagt de ene judoka een wit pak en de andere judoka een blauw pak. Door dit verschil is de sport beter te volgen voor het publiek en de scheidsrechters. Meisjes/ dames dragen een T-shirt onder de kimono.

Banden van Judo

De verschillende kleuren van judobanden. Gebruikt om het Judopak dicht te houden. De banden kunnen verdiend worden tijdens de judolessen.

De kleur van de band geeft de ervaring aan; een beginner heeft een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart volgen. Voor kinderen en jonge judoka’s tot 12 jaar is er nog een onderverdeling waarbij aan een band een gekleurde strook kan zitten om aan te geven dat de beoefenaar tussen de hoogst gehaalde band en de volgende in zit. Tussen de meestergraden (zwarte banden; dangraden) is het onderscheid te zien aan witte of gele streepjes dwars op het uiteinde van de zwarte band. Een hogere dangraadhouder is niet verplicht die streepjes op zijn band te dragen; een vijfde dan mag een ‘kale’ zwarte band dragen.

Uitgebreide informatie en geschiedenis over judo is te vinden op wikipedia.