Judo

Sensei Dorus PersijnTrainer:

Sensei Dorus Persijn

Lestijden:
Di 17.00 – 18.00 junioren
Di 19:00 – 20:00 jeugd/ senioren

Contributie:
Junioren (tot 12 jaar) € 13,- per maand
Jeugd (12 t/m 17 jaar) € 15,- per maand
Senioren (18+ jaar) € 18,- per maand


Judo bij Sport-4-You
Bij Sport-4-You worden met veel plezier vakkundige judolessen door Sensei Doris Persijn gegeven, een zeer bekende judoleraar met 30 jaar judo-ervaring. Kinderen kunnen vanaf de leeftijd van 5 jaar de lessen volgen. Ooit aan Judo gedaan en het gaat weer kriebelen of nooit die stap durven zetten vroeger? Ook volwassenen kunnen bij ons aan de slag. Alle judoka’s moeten lid zijn van een nationale judovereniging en bezitten ook een judopaspoort voor wedstrijden en examens.


Aanbieding
Graag willen wij u, uw zoon en/of dochter gratis 3 kennismakingslessen aanbieden. Na 3 gratis kennismakingslessen kunt u zonder verplichtingen gewoon stoppen of u gaat verder en wordt lid bij Sport-4-You. Wilt u verder met judo lever dan het inschrijfformulier in.


Over Judo
Judo is een van oorsprong Japanse vechtsport die rond 1882 is ontworpen door Jigoro Kano.

Het woord betekent ‘zachte weg’, waarbij het woordje do (weg) verwant is aan tao en naast de betekenis ‘manier’ ook de betekenis heeft van ‘levenspad’. Judo bevorderd de samenwerken aan een harmonische ontwikkeling van geest en lichaam. Door Judo leer je positief omgaan met agressie. Gunji Koizumi beschreef judo als een wetenschap van studie van de potentiële krachten van lichaam en geest en van de manier om ze in gevechtstechnieken zo doelmatig mogelijk toe te passen. Daarom heeft het judo te maken met het bestuderen van de wetten der zwaartekracht, dynamica en mechanica, voorzover betrekking hebbend op de functie van het menselijk lichaam en de interrelatie van fysieke, mentale, emotionele en gevoelsmatige acties en reacties en is gebaseerd op een voortdurende en vlijtige training.

Het doel van Judo
De technieken zijn erop gericht een tegenstander buiten gevecht te stellen zonder hem te verwonden. Slaan, stoten en schoppen zijn in de judocompetitie verboden, maar verdedigingen tegen dergelijke aanvallen worden wel aangeleerd bij de hogere graden. Judokas trachten elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstander met behulp van een grondtechniek onder controle te krijgen. Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren.

Traditie en begrippen
Judoka’s dragen een witte katoenen broek, zubon en een jas, kimono, die door een band, obi, bijeen wordt gehouden. Het geheel noemt men een gi. Judolessen vinden plaats in een dojo en beginnen in Vajrasana, geknielde houding. Een beoefenaar van het judo heet een judoka. Tijdens wedstrijden van hoog niveau, draagt de ene judoka een wit pak en de andere judoka een blauw pak. Door dit onderscheid is deze dynamische sport beter te volgen voor het publiek en de scheidsrechters. Meisjes dragen een wit T-shirt onder de kimono.

graduatie bandenGraduatiesysteem Judo
De kleur van de band geeft de graad van vordering in; een beginner heeft een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart volgen (de kyu-graden, die van hoog naar laag genummerd zijn — een hoge graad heeft een laag nummer). Voor kinderen en jonge judoka’s tot 12 jaar is er nog een onderverdeling waarbij aan een band een andersgekleurde slip kan zitten om aan te geven dat de beoefenaar tussen de gedragen band en de volgende in zit. Tussen de meestergraden (zwarte banden; dangraden) is het onderscheid te zien aan witte of gele streepjes dwars op het uiteinde van de zwarte band. Een hogere dangraadhouder is niet verplicht die streepjes op zijn band te dragen; een vijfde dan mag een ‘kale’ zwarte band dragen.